Startpagina.Nederland.WereldStandaard.EE Standaard.Algemeen.
D
De Seramas in het ‘’westen’’ stammen af van importdieren uit Amerika welke op hun beurt uit Maleisië komen.
Doelstelling is de Serama net zo populair te maken als ze al in Amerika is. Dat lukt aardig.
De grootste organisatie in Amerika, Serama Council of North America (SCNA) heeft al heel veel werk verricht om het ‘’ras’’ bekend te maken en kent de eigenschappen.
Dankzij de import van superieure Serama's in 2000-2001, allen afstammend van Maleisische kampioenen, door de oprichter van de SCNA, Jerry Schexnayder, is de Serama daar enorm populair geworden de afgelopen jaren.

M.b.t. De fokkerij is deze site helemaal WSF (World Serama Federation), waarvan ik medeoprichter ben. Het streven is het fokken volgens de Serama wereldstandaard zodat er voor het eerst in de historie van de raskippenfokkerij eenheid heerst omtrent fokrichting en -doelen, dus type en beoordeling in zoveel mogelijk landen van de wereld. Een loffelijk streven!
Onderhand heeft de Entente Europénne (europese kippenklup) de wereldstandaard overgenomen (mei 2009).

Het eerste en meest belangrijke punt is de Serama een plekje te laten veroveren als huisdier. Tweede is mensen te stimuleren de Serama naar de wereldstandaard te fokken.

Focus ligt op type, hardheid, vruchtbaarheid en maat.
Zoals u ziet is type als eerste genoemd.
Hoewel de Serama de meeste bekendheid geniet als het kleinste kippenras ter wereld waarbij het formaat (A, B of C klasse) erg belangrijk is voor veel fokkers, is het type het eerste waaraan de Serama te herkennen is.
Alleen een kleine kip zonder het typerende Serama silhouet is géén Serama.
Echter, vanaf het moment dat de Serama zich vanaf 2003 in Amerika verspreide, is de maat door sommigen overbelicht geworden terwijl het type uit het oog verloren werd. Dit is een natuurlijke reactie want wie wil er niet een kip van minder dan 250 gram? Alleen zo’n miniatuurtje is op zich al aantrekkelijk.
Toch gaat het om de Serama zelf, een trots kipje dat zelfvertrouwen uitstraalt en levenslust, het type en karakter maken de Serama, niet alleen haar of zijn kleine formaat..
De ‘wereldberoemde’ Serama haan Cocoapop met z’n verbluffend mooie tekening en kleuren. Een kampioenshaan uit 2006. Er is veel verbeterd...
Een hennetje laat zien wat ze in huis heeft tijdens de tafelkeuring.
Oké, oké, klein is best wel heel leuk... Het is afwachten hoe het met de eitjes gaat.
SCNA
De Serama in Nederland
Established since 2006