Startpagina.Nederland.WereldStandaard.EE Standaard.Algemeen.
    FRIZZLErama’s
         Een nieuwe variëteit van de Serama
                    eentje met krullen....
...het ontstaan van KrulSerama’s
Iets nieuws aan het SeramaFront, na de PootVeerama, Bolstaartrama, Zijderama is er nu ook de KrulSerama oftewel in het Engels de FrizzleRama.
Deze variatie is gemaakt door Patrick Buck (Lexington, Kentucky) op verzoek van een kippenriend die helemaal gek is van krulveerkippen.
Toen hij de Serama’s van Patrick zag zei hij gelijk: die moeten ook in krulveer!  

Joe had bij een lokale voerleverancier een mixje gekocht voor $10. Iets met zijdehoen in de voorvaderen want die hen had 5 tenen. Ze was in ieder geval klein genoeg om haar aan een Serama te paren. Ze werd bij een heel rastypisch haantje gezet en ze was zo vruchtbaar als wat. Elk ei kwam uit. Ze bleek een dubbelkrul te zijn (fokzuiver krul) dus elk
kuiken had krulveren (fokonzuiver). Het arme beestje werd kaal en ze leeft nog steeds in de huiskamer van Joe.
De helft van de kuikens had 5 tenen. Omdat dat een dominante eigenschap is konden die er gelijk uit. Het mixje had ook behoorlijk wat pootveren dus alle kuikens hadden ook flinke pootveren. Ik heb een jong haantje aangehouden dat het meeste de Serama eigenschappen had en ook 4 tenen had en niet heel erg veel pootveren. Hem paarde ik aan een heel rastypisch Seramahennetje. Omdat hij maar 1 dosis krulvveer had was de helft van de kuikens krulvederig. Er zat geen dubbelkrul tussen omdat krulveer dominant is, ook als het fokonzuiver aanwezig is. Het voordeel van dominante eigenschappen is dat ze niet verborgen blijven zoals bij recessieve eigenschappen; bijvoorbeeld zijdevederigheid.
Ook 5-tenigheid is dominant, dus een kip met 4 tenen draagt geen gen voor 5-tenigheid.
(Sig: Hier moet ik een kanttekening bijzetten want soms is die 5e teen er wel maar die is maar een piepklein knobbeltje wat je over het hoofd kunt zien, dus heel goed kijken, het kan namelijk ook aan één pootje zitten zo’n knobbeltje en het andere pootje kan 4 tenig zijn. Dit heb ik gezien bij de kruising choco Serama x Zijdehoenkriel en dan F1 onderling om een choco haantje te krijgen, dit weer om choco Zijdehoenkrielen te maken.) Maar vanaf het gebruik van dit 4-tenige haantje heb ik nooit meer 5 tenen gezien.
Beverly Fledderjohann, Ohio, heeft ook KrulSerama’s. Deze zijn ooit gemaakt met een eenmalige kruising met een krulvederige Chabo. Hieronder de 6e keer terug op Serama.
Deze KrulSerama’s zijn gemaakt door Patrick en zijn van Jessica Wilbers , Kentucky, USA
Hierboven haantje Typhon.
Bijna alle kuikens uit deze tweede kruising terug op Serama waren leuk om te zien, en eentje had minimale pootbevedering, gelukkig was dat een krulkuiken en ze had geen veren op de tenen. Dat kuiken paarde ik aan weer een mooi rastypisch Seramahaantje. Hieruit (derde keer terug op Serama) kreeg ik een prachtig schoonpotig 7/8 Serama haantje met een fantastisch type. De zoon van dit haantje (15/16 Serama), is in elk opzicht goed. Hij heet Typhon en hij staat op de bijgaande foto’s (zwart roodhalzig). Op dit moment is geen van de KrulSerama’s minder dan 15/16e Serama en de nieuwe generaties zijn 31/32e en 61/64e Serama. Zo heb ik ze dus gemaakt. Ik vind het hartstikke leuk dat zo’n project, wat ik eigenlijk voor een vrriend deed, zoveel interesse van Seramaliefhebbers heeft.
En we kunnen nu een beetje de voerkosten terug gaan verdienen, haha!
 Nog meer KrulSerama’s...
FRIZZLERAMAS