Startpagina.Nederland.WereldStandaard.EE Standaard.Algemeen.
Als je de Serama naar binnen haalt of de kooi openzet zodat ze rond kunnen lopen, zullen ze de eerste 10 minuten flink gaan poepen van opwinding en de leuk. Dit blijft niet doorgaan want op zeker moment zijn ze 'leeg'.
Als je geen hond hebt die de poepjes 'opstofzuigert' zul jij met een natte en droge tissue de poepjes op moeten ruimen. Ook moet je ervoor zorgen dat ze, tot ze leeg, zijn niet op vloerbedekking komen want zo'n gele stinkflats (blindedarm poep) is niet iets waar je op zit te wachten!
Verder vinden veel mensen kippenpoep in huis, hoe klein ook, gewoon vies.
Niet alleen Serama's komen graag in huis, ook andere kippen vinden het leuk om binnen rond te lopen, en hoe groter de kip, hoe groter de poep.
Dus wat moest er komen? Een kippenluier en voor ons dus de SeramaLuier!
Een soort zak, zoals je wel eens achter een koetspaard ziet hangen als mestopvang zodat dit niet op straat belandt.
Die luier is er nu, in Amerika. Carolyn Warnock uit Ohio maakt luiers voor Serama's. Maar ook voor andere kippen zoals Zijdehoenders, of noem maar op wat voor kip je in huis hebt lopen.
Hier gaat het natuurlijk om SeramaLuiers. En de ervaringen ermee want er zijn al heel wat SeramaLovers in Amerika die een luier voor hun Serama hebben. De meesten lopen er gewoon mee weg alsof er niks aan de hand is. Andere Serama's bevriezen als het ware en gaan zitten omdat ze denken er niet mee te kunnen lopen. Na een poosje komen ze tot de ontdekking dat dat wel kan en dan lopen ze rond alsof ze niks aan hun staart hebben hangen. Ook zijn er Serama's die boos worden op de luier, die blijven maar rennen en vliegen en sommigen vallen de luier aan als die op de grond ligt.
Het aantrekken gaat makkelijk, als je tenminste een vertrouwelijke Serama hebt en ze zijn er heel snel aan gewend. Er zijn Serama's die wachten tot je de luier aandoet omdat het gewoonte wordt.
Carolyn heeft er allemaal leuke stofjes voor, met kippenprints, en als je de kleur van je Serama opgeeft zoekt ze daar een bijpassend stofje bij. Het is belangrijk dat de luier goed aangetrokken wordt en ook goed past, maar dat is geen probleem want je meet je Serama op en de SeramaLuier wordt speciaal voor jouw Serama gemaakt. De luiers gaan dicht met klittenband dus je kunt zelf bepalen hoe het precies goed zit.
Meer info over SeramaLuiers, mail.
Sigrid
Serama's los in huis zonder
              de POEPJES?
                      ...dat kan, kijk maar!
Er is niks leukers dan dat je Serama's in huis rondlopen. Ze maken deel uit van de familie of als je vriendje. Of het is gewoon nodig omdat de Serama wat mankeert en daarom even binnen moet zitten.
Wie wel eens Serama's in huis heeft zit er toch maar mee, met die poepjes.
Een doorweekte Serama na een zomerse moesson plensbui...
Foto’s: Ondra Craw (US)
Foto: Sherlyn (US)