Startpagina.Nederland.WereldStandaard.EE Standaard.Algemeen.
Sneak Preview
SeramaKleuren
De Inhoud
De Seramakleuren
De kippenkleuren
De kleur van de Serama vergeleken met soep
De kleur komt van paps & mams?
Seramakleuren bestaan uit rood & zwart
De basis van een Seramakleur
De kleur-genen-groepen van de Seramakleuren

Groep 1, de bouillonkleuren
E Zwart
ER Berken
eWh Tarwe
e+ Bankivapatrijs
eb Aziatischpatrijs
Tenslotte... over de basis bouillons van de Serama’s

Groep 2, gelijkmatig kleurveranderende genen
I Dominant wit
I^D Dunkleur
choc Chocolate/brons
c Recessief wit
S Zilver
Bl Blauw
Weetjes
lav Parelgrijs
ig Cream
Di Dilute (ook groep 3)
Cha Charcoal, de zwarte koppen

Groep 3, de kleurverdeling bepalende genen
Db Donkerbruin columbia
Mh Mahonie
Ml Melanotisch

Groep 4, de patroongenen
Pg  Patroongen
     Meerzomig
     Dubbelgezoomd
     Enkelgezoomd
     Gepeld, geband
     Geloverd
mo Witgepareld
B Koekoek
Ditjes & datjes
Voorwoord
Serama’s komen in net zoveel kleuren voor als de natuur kan verzinnen binnen de gegeven mogelijkheden.
Uit één ouderpaar kunnen allemaal verschillend gekleurde kuikens geboren worden omdat de ouders talloze kleuren in zich dragen die niet door mensen geregeld worden.
Dit komt omdat de Serama nooit op kleur gefokt is in het oorsprongsland Maleisië en ook niet in Amerika de eerste jaren. Het is iets van de laatste jaren dat mensen proberen kleuren op de Serama ‘vast’ te zetten. Iets wat niet makkelijk is want eigenlijk zijn ze een grote KLEURENSOEP!

Er zijn wel wat wetmatigheden in de kleuren, en die zijn deels van toepassing op de Serama’s. Dat is in alle kippen zo en dat heeft te maken met hoe een kippenkleur zich gedraagt.

Bijvoorbeeld: uit witten worden alleen maar witten geboren en als je uit ongeveer gelijk gekleurde dieren een ouderpaar formeert dan zullen de kuikens op latere leeftijd meer wel dan niet op hun ouders lijken dan wanneer de ouders totaal verschillend van kleur zouden zijn.
Hééé!!! Ja echt waar, want als je de ouders uitzoekt op kleur, dan doe je aan selectie. Jij bepaalt welke kleur de kuikens ongeveer moeten hebben en dat doe je op basis van wat je ziet.

Wat is hieruit te concluderen? Dat Serama’s, net als alle andere kippen ‘kleurvast’ te fokken zijn. Maar hoe bepaal je of een haan en een hen ongeveer dezelfde kleur hebben? Dat doe je door kijken en begrijpen wat je ziet. En nadat je goed gekeken hebt kun je gaan testfokken om te kijken of wat je ziet ook doorgegeven wordt aan de kinderen.
De kinderen zullen op hun ouders lijken, als ze hun volwassen veren hebben, als beide ouders inderdaad ongeveer dezelfde kleur hadden.

In dit boekje ga ik proberen uit te leggen hoe je kunt zien welke kleur je Serama heeft. Daarvoor heb je kennis van de kippenkleuren in het algemeen nodig en is het handig te weten hoe kleuren vererven (dat is niet moeilijk!) en hoe je de meeste kans hebt een kleur opnieuw te kunnen maken. Niet alles is bekend van de Seramakleuren dus in dit boekje alles wat wèl bekend is... en ook wat niet bekend is, dat staat er dan bij.

De foto’s van allerlei Serama’s en ook andere kippen bedoeld als voorbeeld van de kleur, geen standaardmatige types of wat dan ook, daar gaat het in dit boekje niet over.
Het is belangrijk het boekje op volgorde van de pagina’s te lezen want de uitleg gebeurt stukje bij beetje volgens een bepaalde logica. En even door de saaie stukken heenbijten, zoveel zijn dat er niet!

Veel lees- en kijkplezier!

Sigrid van Dort
...een paar voorbeeldpagina’s....