Startpagina.Nederland.WereldStandaard.EE Standaard.Algemeen.
Artikelen aangaande de Serama
A
De Serama is een controversieel kipje en levert altijd veel reacties op. De Serama is niet in een vakje te stoppen want ze horen eigenlijk nergens bij thuis.
Nooit eerder was er zo’n klein kipje, nooit eerder werd er niet op kleur gefokt maar alleen op type en karakter, nooit eerder werd er überhaupt naar het karakter van een kipje gekeken, nooit eerder werd een kipje alleen maar op een tafel gekeurd, nooit eerder bestond er voor één kippenras een wereldwijde standaard, nooit eerder werden kipjes middels virtuele shows op internet beoordeeld door keurmeesters elders in de wereld, nooit eerder was er zoveel belangstelling voor een kipje als huisdier en ga nog maar even zo door.

Historische records
De Serama breekt telkens weer, niet alleen in Nederland historische records en weet historische feiten op z’n naam te zetten. Gewoon... omdat ze anders zijn. Maar ook omdat diegenen die de Serama’s leuk vinden mensen zijn die zich niet conformeren aan heersende opvattingen, de uitdaging aan willen gaan en zelf ook historie willen schrijven door mee te werken aan dit splinternieuwe (slechts zo’n 30 jaar oude) rasje.

Nieuwe dimensie en kip-beleving
De Serama is een compleet nieuwe kip-beleving en kennelijk is het daar nu de tijd voor.
De wereld verandert, dus ook de manier om met (huis)dieren om te gaan. Oké, een knuffelkip vind je allang bij ‘liefhebbers’ van ‘achtertuinkippen’. Er zijn genoeg rassen die best tam worden en er zijn, gelukkig, genoeg mensen die het persoontje in de kip ontdekken.
De Serama is gemáákt als knuffelkip, om samen met mensen op te trekken. Zo is hij in Maleisië gemaakt. Vandaar dat het fokken van Serama’s als extra dimensie het karakter heeft. Iets wat nooit eerder meetelde,op het voorkomen van gevaarlijk valse hanen na, die de fokker het plezier in z’n hobby aardig kan vergallen. Een Serama is een kip, maar een Seramahaan mag nooit aanvallen.

Allemaal nieuwigheid dus en genoeg om over te deleberen, óók door de nieuwbakken Seramafokkers hier in Nederland. En daarom is een overdenking over een bepaald onderwerp ook wel handig af en toe.Doel van artikelen
Overdenkingen hebben als doel iets een plek te geven. Nieuwe dingen passen niet in het bekende hokjesdenken wat we wel graag doen om alles overzichtelijk te houden.
Middels artikelen proberen we een hokje te creëren waarbinnen de Serama en alles daar omheen zou kunnen passen en hoe daarmee om te gaan.

Mopperen op de Serama kan gerust overgelaten worden aan diegenen die Serama’s hebben en fokken. Die hebben kennis van zaken, dus mopperen. En op deze site staan dan ook de minder leuke dingen die je tegenkomt met Serama’s, zoals al te lezen is bij Serama Feiten en het lethale gen. Tenslotte komen we allemaal uit het klassieke kippenwereldje of zijn zelfs helemaal nieuw met kippen.  Hoe langer er Serama’s gefokt worden, hoe meer ervaring er opgedaan wordt.

Sigrid van Dort